Лого

Наши подухвати

УКИДАЊЕ КОРЕКЦИЈЕ ДО МИНИМАЛЦА – ПЛАТНИ РАЗРЕДИ

НАШ ОСНОВНИ ЗАХТЕВ ЈЕ:

МИНИМАЛНА ОСНОВНА ЗАРАДА = НАЈНИЖИ КОЕФИЦИЈЕНТ * ОСНОВИЦА ЗАРАДЕ

УКИДАЊЕ КОРЕКЦИЈЕ ДО МИНИМАЛЦА, ПА ОНДА ПЛАТНИ РАЗРЕДИ

Кључна ствар је да зарада која је по закону производ основице и припадајућег коефицијента ни за једну категорију запослених не буде нижа од минималне зараде.

Независни синдикат просветних радника Србије залаже се да се уведу платни разреди. Али, да би уопште почели да причамо о платним разредима потребно је решити дугогодишњу неправду, да не употребимо тежу реч – превару. Како другачије назвати модел који деценијима постоји у јавном сектору – „корекција до минималне зараде“.

„….Основна плата одређује се множењем основице за обрачун и исплату плата са коефицијентом…“

Данас део запослених у просвети, као и у јавним службама уопште, не зарађује ни минималну зараду. Разлог за то је – када се коефицијент једног дела радника(домари, теткице, административни радници..) помножи са основицом за обрачун плата, добијена плата је мања од минимлане. Онда се примењује финансијска алхемија позната као „корекција до минималне зараде“ и исплаћује се минимална зарада.

Овим се очигледно крши и обесмишљава Закон о платама у државним органима и јавним службама који предвиђа да – „…Коефицијент изражава сложеност послова, одговорност, услове рада и стручну спрему….“ Фактички поткрадају се сви запослени који имају коефицијент изнад минималног.

Минимална зарада већ годинама расте процентуално више у односу на раст цене рада у образовању. У пракси, као резултат незаконите корекције, односно уговарања цене рада испод минималне зараде, све више категорија запослених у образовању зарађује “минималац”. Ти запослени наредних година имају увећање зараде у проценту увећања “минималца”, а остали запослени у висини увећања цене рада у образовању.

Ако се тај тренд, који траје већ 10 година – настави, 2034. године ће се тај “пут страдања” просветних радника, као и свих у јавним лсужбама уопште, завршити тако што ћемо сви зарађивати минималну зараду.

Новогодишња (Светосавска) новчана награда за све запослене у основним и средњим школама

Након година игнорисања овог права запослених, као и гласног ћутања руководства "репрезентативних" синдиката, одлучили смо да нешто предузмемо!

Прочитај више

Утврдити критеријуме за пријем у радни однос!

НСПРС у потпуности подржава иницијативу за измену Закона о основама система образовања и васпитања и дефинисање критеријума за пријем у радни однос

Прочитај више

Сарадња – Солидарност – Победа

19. јуна 2021. године Синдикат лекара и фармацеута, Војни синдикат Србије и Независни синдикат просветних радника Војводине потписали су у Зрењанину Споразум о сарадњи и будућем заједничком деловању

Прочитај више

СТОП НАСИЉУ – ЗАХТЕВИ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) позива све запослене у просвети, родитеље и ученике на солидарност и подршку захтевима, због стања у друштву и школама, које се мора хитно и темељно мењати.

Прочитај више