Лого

Штрајк и протест просветних радника испред Владе Србије 2. јуна

384
мај 22, 2023

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) донео је одлуку да у петак 2. јуна одржи једнодневни штрајк и протест испред Владе Србије, због тога што Министарство просвете и Влада игноришу захтеве просветних радника у вези с унапређењем безбедности у школама.

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) предао је захтеве Министарству просвете и Влади након протеста који је одржан 8. маја у Београду, на које до данас није добио одговор.

Захтеви су увођење могућности суспензије ученика који понављају лоше понашање, спречавање могућности анонимних пријава просветној инспекцији – јер су се оне злоупотребљавале да би се вршио притисак на просветне раднике, као и да се кривичним закоником предвиде строжије казне за насиље у школама.

Потпуно игнорисање захтева иза којих стоји више хиљада просветних радника, до те мере да Влада не упути чак ни куртоазни одговор или позив на разговор, је скандалозно понашање.

Оставка министра просвете Бранка Ружића је по свему судећи била само куповина времена потребног за консолидацију власти након трагичних догађаја у Основној школи „Владислав Рибникар“, али не и увод у стварно преузимање одговорности за стање у друштву и озбиљнији рад на реформи система васпитања и образовања у Србији. Став актуелне власти да „систем није заказао“ је неприхватљив за просветне раднике.

Штрајк 2. јуна се реализује скраћењем школског часа на 30 минута, а протест испред зграде Владе Републике Србије почиње у 16:30.

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) позива све просветне раднике, без обзира да ли су синдикално организовани или не, да се придруже штрајку и протесту 2. јуна.

Pobeda zaposlenih u ETŠ „Nikola Tesla“ Pančevo

5.4 K
септембар 11, 2024

Nasilje nad nastavnikom već 5. septembra

1.8 K
септембар 6, 2024