Лого

Одржан састанак у Влади поводом предлога о унапређењу безбедности у школама

1.4 K
мај 31, 2023

Данас је у Влади Републике Србије одржан састанак поводом предлога које је Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) упутио за унапређење безбедности у школама, а односи се на захтеве за увођење могућности суспензија ученика (измена Закона о основама система образовања и васпитања), укидање анонимних пријава просветној инспекцији (измена Закона о просветној инспекцији), и строжијим казнама за нападе на запослене у школама и у вези са школом (измена Kривичног законика).

На састанку су били Никола Ћурчин, потпредседник НСПРС и Никола Ћебић, члан извршног одбора НСПРС.

Испред кабинета председника Владе на састанку је била Јована Цилић Радоњић, а присуствовали су и Милош Благојевић и Милан Пашић, помоћници министра просвете.

Упркос конструктивном духу током састанка и одређеног степена сагласности о захтевима синдиката, представници Владе нису пружили гаранције да ће захтеви бити испуњени нити наговестили рокове у којима ће о томе бити коначно одлучено.

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) поздравља почетак дијалога и спреман је да настави с конструктивним приступом решавању проблема у просвети, али очекује конкретизацију усмених обећања и брже деловање надлежних у администрацији.

С обзиром на то да су се представници Владе померили с мртве тачке у решавању нагомиланих проблема тек након обуставе рада и протеста одржаног 8. маја, НСПРС сматра да ће до испуњења захтева доћи само ако се настави активно синдикално деловање. Први корак у том смеру је једнодневни штрајк и протест „Просвета против насиља“ испред зграде Владе, у петак 2. јуна у 16:30 часова.