Logo

Hitno smeniti direktorku škole „Dr Miša Pantić“ u Valjevu

2 K
16 juna, 2023

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) podržava zahtev većine nastavnika Srednje medicinske škole „Dr Miša Pantić“ u Valjevu za hitnom smenom direktora škole i imenovanjem vršioca dužnosti direktora iz reda zaposlenih.

Apelujemo na Ministarstvo prosvete da prekine praksu političkog izbora direktora škola, za šta je Srednja medicinska škola „Dr Miša Pantić“ u Valjevu očigledan primer.

Ukoliko Ministarstvo prosvete ne postupi po ispostavljenom zahtevu, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) će organizovati štrajk solidarnosti s kolegama u Valjevu.

Tekst zahteva glasi:

„Mi potpisani nastavnici, koji činimo većinu natavničkog veća, smatramo da je upravljanje školom poslednjih nekoliko meseci nezakonito, nestručno, haotično i protivno interesima učenika i zaposlenih, kao i da će produženje takvog stanja izazvati višestruke negativne posledice po kvalitet i ugled škole. Zato zahtevamo hitno razrešenje Ane Ilić s mesta direktora i postavljenje v.d. direktora iz reda zaposlenih.

Ana Ilić nesavesno i nestručno upravlja školom bez fizičkog prisustva u njoj, za vreme dugotrajnog bolovanja, u stilu partijskog komesara, uz podršku lokalne školske uprave u Valjevu. Nezakonito, tokom odsustva „potpisuje“ finansijsku dokumentaciju i svedočanstva učenicima, a tekući, dnevni problemi kojima direktor škole treba da se bavi, ostaju nerešeni i gomilaju se.

O problemima u školi želeli smo da razgovaramo na sednici nastavničkog veća, ali je direktorka to više puta odbila.

Takođe, škola se suočila s opstrukcijom rada Školskog odbora jer uredno zakazanoj sednici tog organa nisu želeli da prisustvuju predstavnici lokalne samouprave, direktorka i sekretar škole.

Mi potpisani nastavnici smo uradili sve što je do nas da se ova školska godina završi sa što manje negativnih posledica po učenike, ali nismo spremni da i u narednom periodu preuzimamo na sebe suodgovornost za urušavanje kvaliteta i reputacije naše škole.

Ako Ministarstvo prosvete hitno ne razreši dužnosti direktoru Anu Ilić i ne postavi v.d direktora iz reda zaposlenih, 1. septembra u našoj školi neće biti nastave, nego štrajka.“