Лого

Спречити избор директора који не дозвољава синдикално организовање

3 K
јун 29, 2023

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) захтева од Министарства просвете да не спроведе избор Весне Илић, актуелне директорке Средње техничке школе “Миленко Брзак – Уча” у Руми за директора и у наредном мандату, јер је у питању особа која активно спречава синдикално организовање.

Весна Илић је 2019. године изабрана за директора школе одлуком Министра просвете, противно вољи већине Наставничког већа. Током директорског мандата који јој је на истеку, крајем прошле године, од стране спољне евалуације коју је спровела Школска управа Нови Сад, Средња техничка школа “Миленко Брзак – Уча” у Руми је добила најнижу оцену – јединицу. Самостални спољни евалуатори су у свом извештају констатовали низ неправилности у руковођењу школом.

Против Весне Илић синдикат је пре три месеца поднео кривичну пријаву због спречавања политичког, синдикалног и другог удруживања и деловања из члана 152 Kривичног законика. Пријава није одбачена.

Против Весне Илић поднето је и неколико тужби судовима због мобинга, повреде на раду и изгубљене добити од стране запослених и бивших запослених школе.

Иза директорке Средње техничке школе “Миленко Брзак – Уча” у Руми очигледно не стоје ни знање ни резултати, осим ако се у добро руковођење школом не убраја пожртвовани рад на одвођењу што више запослених на скуп “Србија наде” 26. маја ове године у Београду.

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) апелује на Министарство просвете да престане с праксом подршке политички подобним директорима школа који урушавају образовни систем.