Logo

Sprečiti izbor direktora koji ne dozvoljava sindikalno organizovanje

2.5 K
29 juna, 2023

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) zahteva od Ministarstva prosvete da ne sprovede izbor Vesne Ilić, aktuelne direktorke Srednje tehničke škole “Milenko Brzak – Uča” u Rumi za direktora i u narednom mandatu, jer je u pitanju osoba koja aktivno sprečava sindikalno organizovanje.

Vesna Ilić je 2019. godine izabrana za direktora škole odlukom Ministra prosvete, protivno volji većine Nastavničkog veća. Tokom direktorskog mandata koji joj je na isteku, krajem prošle godine, od strane spoljne evaluacije koju je sprovela Školska uprava Novi Sad, Srednja tehnička škola “Milenko Brzak – Uča” u Rumi je dobila najnižu ocenu – jedinicu. Samostalni spoljni evaluatori su u svom izveštaju konstatovali niz nepravilnosti u rukovođenju školom.

Protiv Vesne Ilić sindikat je pre tri meseca podneo krivičnu prijavu zbog sprečavanja političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja iz člana 152 Krivičnog zakonika. Prijava nije odbačena.

Protiv Vesne Ilić podneto je i nekoliko tužbi sudovima zbog mobinga, povrede na radu i izgubljene dobiti od strane zaposlenih i bivših zaposlenih škole.

Iza direktorke Srednje tehničke škole “Milenko Brzak – Uča” u Rumi očigledno ne stoje ni znanje ni rezultati, osim ako se u dobro rukovođenje školom ne ubraja požrtvovani rad na odvođenju što više zaposlenih na skup “Srbija nade” 26. maja ove godine u Beogradu.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) apeluje na Ministarstvo prosvete da prestane s praksom podrške politički podobnim direktorima škola koji urušavaju obrazovni sistem.