Лого

Sindikati da prestanu s jalovom politikom i amaterskim ponašanjem

10 K
септембар 19, 2023

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) ne učestvuje u organizaciji protesta prosvetnih radnika najavljenog za 26. septembar i ne stoji iza zahteva da se izjednači prosečna plata zaposlenih u obrazovanju s prosekom plata u Srbiji.

Organizatori protesta su dužni da objasne zaposlenima kako da se odazovu pozivu i u radno vreme okupe u Beogradu ispred Skupštine Srbije ako nisu u štrajku. Zakonski rok za prijavu štrajka u prosveti je deset dana pre njegovog otpočinjanja, što znači da je u ovom slučaju istekao pre tri dana.

Zarade zaposlenih u obrazovanju su definisane zakonom i predstavljaju proizvod cene rada i pripadajućeg koeficijenta. Zdrava sindikalna borba podrazumeva zahtev da se maksimalizuje cena rada i da se koeficijenti urede tako da budu logični i srazmerni ulozi zaposlenih u procesu obrazovanja, a ne da se zahteva ujednačavanje sa državnim prosekom.

Svestan da će zbog ograđivanja od protesta najavljenog za 26. septembar biti okarakterisan kao “razbijač sindikalnog jedinstva”, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) ističe da je od neiskrenog jedinstva važnije da sindikati prestanu s jalovom politikom i amaterskim ponašanjem koji su doveli do toga da većina zaposlenih ne prepoznaje sindikalnu borbu kao svoju.

Sindikati kojima država priznaje reprezentativnost već više od decenije vode svoje neuspešne bitke i zbog toga su pouzdan partner vlastima u održavanju apatije i beznađa među prosvetnim radnicima. Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je nastao i razvija se upravo zbog toga da bi radio drugačije.