Лого

Obustava rada u školama 13. novembra

6.5 K
новембар 6, 2023

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) obustaviće rad u svim školama u ponedeljak 13. novembra zbog teže povrede Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja od strane direktora Karlovačke gimnazije Branka Stojkova.

Osim teže povrede zakona na štetu zaposlenog, direktor Karlovačke gimnazije prekršio je i Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika. On je primio u radni odnos novog nastavnika, umesto da već zaposlenom uveća fond časova, što mu je izričita obaveza. Zakon i kolektivni ugovor je prekršio svesno, jer ga je zaposlena, oštećena Jelena Petrović, blagovremeno obavestila da želi dopunu svoje radne norme.

Da je angažovanje već zaposlenog umesto prijema novog radnika prioritet po svim važećim propisima, direktora škole je upozorio i predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot prilikom neposrednog susreta, u pokušaju da se problem prevaziđe.

Zbog kršenja zakona i nanošenja štete zaposlenom, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) zahteva od Ministarstva prosvete razrešenje Branka Stojkova s mesta direktora Karlovačke gimnazije.

Obustava rada 13. novembra je upozorenje prosvetnim vlastima da se neće tolerisati nezakonito ponašanje direktora škola, a ukoliko to upozorenje ne bude dovoljno da zaštiti radna prava Jelene Petrović u Karlovačkoj gimnaziji, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije će intenzivirati protest na različite načine.

Pozivamo sve kolege iz prosvete da pokažu solidarnost s oštećenom nastavnicom iz Karlovačke gimnazije, jer ako se dozvoli kršenje zakona i kolektivnog ugovora na njenu štetu, svaki zaposleni se ubrzo može naći u njenoj poziciji.