Лого

U četvrtak protest ispred Karlovačke gimnazije

1.6 K
новембар 20, 2023

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) organizuje protest pod nazivom “sindikat protiv nasilja” ispred Karlovačke gimnazije u četvrtak 23. novembra, s početkom u 15 časova.

Protestuje se zbog nezakonitog ponašanja direktora Karlovačke gimnazije Branka Stojkova, koji svesno i namerno uskraćuje radna prava članici NSPRS Jeleni Petrović, profesorki engleskog juzika.

Protest se organizuje i zbog toga što prosvetne vlasti ni posle štrajka upozorenja održanog 13. novembra nisu smenile Stojkova ili ga privele primeni zakona i Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Podsećamo, Stojkov je primio u radni odnos novog nastavnika, umesto da već zaposlenom uveća fond časova, što mu je izričita obaveza po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zakon i kolektivni ugovor je prekršio svesno jer ga je oštećena nastavnica blagovremeno obavestila da želi dopunu svoje radne norme. Da je angažovanje već zaposlenog umesto prijema novog radnika prioritet po svim važećim propisima, direktora škole je upozorio i predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot prilikom neposrednog susreta, u pokušaju da se problem prevaziđe.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) zahteva hitnu reakciju Ministarstva prosvete, smenu Branka Stojkova s mesta direktora Karlovačke gimnazije i usaglašavanje rada te škole s važećim propisima.