Лого

Prosvetni radnici ponovo bez novogodišnjih nagrada

9.3 K
децембар 14, 2023

Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika utvrđuje pravo na novogodišnju nagradu svim zaposlenima, ali se to pravo ne ostvaruje još od 2016. godine.

Zbog toga je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine početkom ove godine inicirao pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje sporova postupak rešavanja radnog spora s Ministarstvom prosvete. Nakon sprovedenog postupka, Agencija je dala preporuku kako da problem isplate novogodišnjih nagrada bude prevaziđen.

Prema preporuci Agencije, tokom 2023. godine je trebalo da se sprovedu pregovori između takozvanih reprezentativnih sindikata u prosveti i nadležnih ministarstava, a da rezultat bude dosledno poštovanje odredaba kolektivnog ugovora. Drugim rečima, pravo na novogodišnju nagradu je potvrđeno kao nesporno, samo je bilo neophodno da se pregovara o njenoj visini pre usvajanja zakona o budžetu.

Takozvani reprezentativni sindikati u prosveti od marta do danas nisu uputili zahtev nadležnom ministarstvu da pregovaraju o visini novogodišnje nagrade, čime su propušteni svi rokovi iz preporuke Republičke agencije za mirno rešavanje sporova.

Sada, kada je Zakon o budžetu za 2024. godinu već usvojen, a rebalans ovogodišnjeg nemoguć, takozvani reprezentativni sindikati su se setili da traže isplatu novogodišnjih nagrada. Možda se nadaju da novac izvadi predsednik republike iz svog magičnog predizbornog džepa, pošto je za zakonitu isplatu kasno?

Preporuka koju su „reprezentativni sindikati“ ignorisali

Zaposleni u prosveti treba da znaju da su u ovom uskraćenom pravu podjednako žrtve loše državne administracije i svojih “reprezentativnih sindikata”.