Лого

Stojkov da se privede zakonu i odstupi s funkcije

1.8 K
децембар 16, 2023

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva direktora Karlovačke gimnazije Branka Stojkova da bez odlaganja dopuni radnu normu Jeleni Petrović, profesoru engleskog jezika, nakon što je i Posebna radna grupa za praćenje angažovanja zaposlenih pri Ministarstvu prosvete potvrdila da je to u skladu s važećim propisima.

Čim potpiše akt o dopuni radne norme koleginici Petrović, Branko Stojkov treba da potpiše i neopozivu ostavku na mesto direktora škole jer je prethodno postupao nezakonito.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije će, ukoliko se Stojkov ponovo ogluši o svoje zakonske obaveze, podneti odgovarajuće prijave nadležnim tužilaštvima i sudovima.

Dopis direktoru Karlovačke gimnazije iz Ministarstva prosvete

Podsećamo, Branko Stojkov  je prekršio Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika tako što je primio u radni odnos novog nastavnika umesto da već zaposlenom uveća fond časova, što mu je izričita obaveza. Zakon i kolektivni ugovor je prekršio svesno jer ga je zaposlena, oštećena Jelena Petrović, blagovremeno obavestila da želi dopunu svoje radne norme. Da je angažovanje već zaposlenog umesto prijema novog radnika prioritet po svim važećim propisima, direktora škole je upozorio i predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot prilikom neposrednog susreta, u pokušaju da se problem prevaziđe.

Zbog ovog slučaja Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije organizovao je štrajk upozorenja i protest ispred Karlovačke gimnazije.