Лого

Kokot: Nadam se buntu, ako treba i da zatvorimo škole

2.6 K
јануар 4, 2024

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot, gostujući u emisiji Novi Dan televizije N1, izjavio je da se u 2024. godini nada buntu prosvetnih radnika i društva u celini, jer je put kojim se poslednjih deset godina ide pogrešan, a iscrpljene su sve druge mogućnosti da se taj trend zaustavi.

Čemu škola služi, ako nema svoju logičnu svrhu, da edukuje, da vaspitava i da šalje poruku da društvo treba da bude drugačije – zapitao se Kokot.

On je ukazao na to da je januarsko povećanje zarade od 10 odsto u sistemu obrazovanja manje od povećanja minimane zarade i da se tako profesori još više približavaju minimalcu. Podsetio je na predlog Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije da se zarade u obrazovanju urede tako da osnovica za obračun bude garantovani minimalac, što bi značilo da fizički radnik u školi ima platu na tom nivou, a profesor oko tri puta veću. Takvo rešenje je spas u državi u kojoj već čitavu deceniju nema socijalnog dijaloga, odnosno pregovora poslodavca i sindikata. Potrebno je da se bolje organizujemo i da izvršimo snažan pritisak, ako je potrebno i da zatvorimo škole, jer stvari se neće same od sebe popraviti – zaključio je Kokot.