Лого

Sledi više stotina tužbi protiv Srbije sudu u Strazburu

2.3 K
март 25, 2024

Ustavni sud Srbije odbacio je ustavnu žalbu R. V. članice Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) koju je podnela protiv presude Apelacionog suda u parničnom postupku vođenom radi isplate troškova za topli obrok i regres, što je prva presuda Ustavnog suda po tom pitanju.

Ovom presudom, Ustavni sud Srbije je uvažio pravni stav Vrhovnog kasacionog suda iz 2022. godine, po kojem zaposleni u školama u Srbiji, koji primaju minimalac, nemaju pravo na dodatni iznos na ime toplog obroka i regresa za godišnji odmor.

Podsećamo da je Vrhovni kasacioni sud takav stav usvojio tek nakon što je veći broj tužbi za neisplaćene naknade usvajan od strane redovnih sudova, a da je njime poništio i sopstveni stav iz 2020. godine po kojem topli obrok i regres ne ulaze u minimalnu zaradu zaposlenih u školama.

Očigledno je reč o pokušaju da se na štetu zaposlenih smanje troškovi države, koja je hiljade ljudi zakinula u isplatama, zbog čega su je i tužili.

Ako sve presude Ustavnog suda po ustavnim žalbama članova Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije budu istovetne, Srbija će se suočiti s oko 600 novih tužbi pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Sudsko veće koje je odbacilo ustavnu žalbu članice NSPRS je bilo u sastavu: dr Dragana Kolarić, dr Vladan Petrov i dr Nataša Plavšić. Sva tri člana veća su od ranije poznata po bliskosti sa Srpskom naprednom strankom i aktuelnom izvršnom vlašću Srbije.