Лого

Kokot: Vučević nastavlja pogrešnu politiku

470
мај 8, 2024

Predsednik nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) Dušan Kokot komentarisao je za dnevni list Danas delove ekspozea novog predsednika Vlade Srbije Miloša Vučevića:

To što ekspoze u prvi plan ističe značaj obrazovanja za razvoj društva je opšte mesto i svih prethodnih ekspozea, uočava Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije.

– Na samom početku Vučević ukazuje da je ovo vek nauke i tehnike. A za ministra prosvete bira penzionerku, partijskog činovnika, čiji je realan kontakt s obrazovanjem bio u prošlom veku. Zar ovo društvo nema boljih za taj posao? Vladajuća koalicija očigledno nema. Vučević kaže da će njegova Vlada napraviti obrazovni sistem na vrednostima razvoja stvaralaštva, kritičke svesti i novih ideja. Da li je to faktičko priznanje da takav sistem sada nemamo? Kako je dualno obrazovanje, na kome je akcenat izlaganja, ključ razvoja tih vrednosti? Biće da Vučević govori o nečemu što uopšte ne razume – ističe Kokot.

On podseća da sva dosadašnja istraživanja, uključujući i poslednje PISA testiranje, ukazuju da je Srbija znatno ispod svetskog proseka.

– Sa druge strane, Vučević kaže „moramo da nastavimo da budemo jedna od najnaprednijih zemalja na evropskom kontinentu po kvalitetu i inovacijama u našem nastavnom programu”. Po kojim i čijim merilima smo jedna od najnaprednijih zemalja? A ako jesmo, zašto bismo onda morali praviti nov obrazovni sistem, kako je pročitao samo par minuta ranije – pita Kokot.

on primećuje da u delu ekspoeza koji se odnosni na obrazovanje nema pomena problema vršnjačkog i svakog drugog nasilja u obrazovnim ustanovama.

– Znači li to negiranje problema ili Vlada samo beži od sopstvene odgovornosti – pita Kokot.

Dodaje da je za poslednjih 10 godina bilo pregršt planova i ideja koje nikada do kraja nisu sprovedene u praksi.

– Da li je neko analizirao kako nam je uvođenje bezbroj timova učinilo školu sigurnijom, kvalitetnijom? Vučević očigledno nije. Pohvalno je što Vlada smatra da je neophodno obavezno srednjoškolsko obrazovanje, ali to je deo Strategije razvoja obrazovanja već 15 godina i nikada nije realizovano. Na osnovu čega verovati da će ovog puta biti drugačije – kaže Kokot.

Prema njegovom mišljenju, ovaj ekpoze u delu koji se odnosi na obrazovanje se gotovo ne razlikuje od pređašnjih. Naš sagovornik ocenjuje da vlast nema ni znanja, ali ni hrabrosti, da se uhvati u koštac sa nagomilanim problemima.

– Možda su dešavanja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ dobar pokazatelj dokle se stiglo. Vlast nakon te tragedije pokušava da se dodvori svima, ali nikako da izađe s konkretnim, svojim predlogom o budućnosti te škole. I dalje se prvenstveno razmišlja o što manjoj političkoj šteti po vlast, umesto o ispostavljanju rezultata. Ne čudi što do sada, osim formiranja raznih radnih grupa koje treba da kupe vreme i zamute suštinu, drugo od Vlade nismo dobili – komentariše Kokot.

Kaže da su njegova očekivanja ista kao i od prethodne vlade – nema ih.

– Imam strahovanje da će se situacija dodatno pogoršavati za učenike, nastavnike, roditelje, za društvo u celini, a voleo bih da me razvoj događaja u narednim mesecima i godinama dematuje – zaključuje Kokot.