Лого

AP Vojvodina da stopira ukidanje HTPŠ “Uroš Predić” u Zrenjaninu

865
мај 9, 2024

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice da odbaci predlog Grada Zrenjanina o izmeni Pokrajinske Skupštinske odluke o mreži srednjih škola na teritoriji AP Vojvodine jer ne ispunjava zakonske uslove.

Dokumentacija koju je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje dostavio Sindikatu nedvosmisleno ukazuje da srednje škole koje bi po nameri zrenjaninskih gradskih vlasti trebalo da preuzmu dosadašnje smerove HTPŠ “Uroš Predić”, a to su medicinska, poljoprivredna i tehnička škola, nisu blagovremeno podnele zahteve za verifikaciju u odgovarajućim područjima rada, odnosno do 31. decembra prošle godine za narednu školsku godinu, kako to izričito nalaže Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Zahtevi za verifikaciju podneti nakon zakonskog roka

Ukoliko bi bila izmenjena odluka o mreži srednjih škola prema predlogu gradskih vlasti Zrenjanina, taj grad bi tokom naredne školske godine ostao bez devet srednjoškolskih obrazovnih profila, jer bi ih preuzele škole koje nemaju, a više ne mogu ni steći zakonitu i adekvatnu verifikaciju za njih. Učenici koji bi pohađali te smerove bi se suočili s problemom validnosti svojih diploma.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja je propisao rokove za verifikaciju

Dokumentacija o nameri gradskih vlasti Zrenjanina da ukinu hemijsko-tekstilnu i prehrambenu školu otkriva i da bi u slučaju da se samo jedan smer iz postojeće škole “Uroš Predić” prebaci u srednju medicinsku školu, ona morala da radi u dve, umesto kao do sada, u jednoj smeni. S obzirom na to da srednja medicinska škola radi u zgradi od preko 6200 kvadratnih metara, rad u dve smene umesto u jednoj bi značajno povećao troškove, što je jedan od najčešće isticanih razloga za ukidanje HTPŠ “Uroš Predić”, koja takođe radi samo u jednoj smeni, u manjem objektu.

Medicinska škola bi radila u dve smene umesto u jednoj, kao do sada

Grad Zrenjanin očigledno ne mari za propise, a argumentaciju za svoje namere iznosi paušalno, bez ozbiljnih studija, bez javne i stručne rasprave. Nadležni organi AP Vojvodina ne bi trebalo da ozakone takvo ponašanje.

Pravni tim Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) detaljno analizira dokumentaciju o pokušaju ukidanja HTPŠ “Uroš Predić” u Zrenjaninu i pokrenuće odgovarajuće postupke protiv svih lica i organa koja budu prekršila propise.

Dokumentacija o slučaju HTPŠ “Uroš Predić” u Zrenjaninu