Лого

Napad u Bačkoj Palanci je slika i prilika današnje Srbije

4.1 K
мај 10, 2024

Prebijanje profesora Slobodana Zorića (65) u Srednjoj tehničkoj školi „9. maj“ u Bačkoj Palanci je najnovije upozorenje da nasilje u društvu, koje se manifestuje i u školama, nije skup izolovanih incidenata, nego realna slika i prilika današnje Srbije.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva Vladu Republike Srbije, a posebno Ministarstvo prosvete, da prestanu s ignorisanjem problema bezbednosti nastavnog osoblja u školama.

31. maja prošle godine u  kabinetu predsednika Vlade je održan sastanak povodom predloga koje je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) uputio za unapređenje bezbednosti u školama, a odnosi se na uvođenje mogućnosti suspenzija učenika, ukidanje anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji i strožim kaznama za napade na zaposlene u školama. Vlada za punih godinu dana nije ispunila ni jedan od zahteva Sindikata.

Krajnje je vreme da se izmenom Krivičnog zakonika definišu odgovarajuće, stroge kazne za napad na zaposlenog u ustanovi obrazovanja.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) podržava obustavu rada u bačkopalanačkim školama i poziva zaposlene na solidarnost i zajedničku borbu protiv svih negativnih pojava u društvu koje utiču i na prosvetu.