Лого

U četvrtak obustava rada u školama i protest u Beogradu

8.4 K
мај 14, 2024

Zbog ugrožene bezbednosti na radu, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) 16. maja obustavlja rad u svim školama.

Nasilje nad zaposlenima u ustanovama obrazovanja ne jenjava. Prošlonedeljni slučaj prebijanja nastavnika u Srednjoj tehničkoj školi „9. maj“ u Bačkoj Palanci je samo vrh ledenog brega koji je zbog svoje brutalnosti dospeo u javnost.

Još nakon slučaja psihičkog, fizičkog i digitalnog nasilja nad nastavnicom u Trsteniku 2022. godine, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) uputio je Vladi i Skupštini Srbije zahtev da se izmenom većeg broja propisa zaustavi očigledno narastajući talas nasilja u školama.

Zahtevane su izmene Krivičnog zakonika kojima bi se definisala oštra sankcija za svaki vid nasilja u školi i u vezi s radom u školi, ukidanje anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji, i uvođenje mogućnosti suspenzije iz nastave učenika – nasilnika po brzoj i jednostavnoj proceduri. Uprkos velikom broju incidenata i tragičnim događajima u školama koji su usledili, vlast te zahteve uporno ignoriše..

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva zaposlene u prosveti, ali i sve druge građane koji žele da škole budu mesto spokojnog rada i boravka učenika i nastavnika, da dođu na protestni skup ispred Skupštine Srbije u četvrtak 16. maja u 12 časova i podrže naše zahteve.

Pozivamo i Slavicu Đukić Dejanović da dođe na ovaj skup i suoči se s istinom o resoru na čijem je čelu, umesto što u okviru izborne kampanje posećuje škole u kojima su direktori kadrovi Socijalističke partije Srbje. Ili neka odmah podnese ostavku.