Лого

Dušan Kokot na čelu NSPRS i naredne četiri godine

1.4 K
јун 8, 2024

Na današnjem zasedanju u Beogradu, kongres Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) izabrao je Dušana Kokota za predsednika sindikata.

Dušan Kokot je profesor razredne nastave rođen u Kikindi 1976. godine. Od 2001. do 2023. godine živeo je i radio u Zrenjaninu. Od 2019. do 2022. godine bio je na čelu nevladine organizacije Građanski preokret. Zastupa načela demokratije, vladavine prava i solidarnosti među ljudima. Od prošle godine je stanovnik Sombora. Na čelu NSPRS bio je i prethodne dve godine.

Nakon izbora za predsednika, Kokot se obratio prisutnim delegatima i gostima kongresa:

– Organizovali smo se jer dosadašnji sindikalni rad u Srbiji, a pogovo u prosveti, nije davao dobre rezultate. Mi smo tu da menjamo ono što je loše! Da menjamo loše propise, da menjamo loše navike, da menjamo loše ljude! Insistiraću, zajedno sa vama, da se preispita reprezentativnost sindikata u Srbiji. Insistiraću, zajedno sa vama, da se u Srbiji ponovo uspostavi socijalni dijalog između poslodavaca i zaposlenih. Insistiraću, zajedno sa vama, da se usvoji Zakon o sindikatima. Nastavićemo zajedno da se zalažemo za izmene propisa koji će omogućiti da potpuna obustava rada u školama bude legalno sredstvo pritiska na državu kao najvećeg poslodavca u obrazovanju. Nastavićemo da se zalažemo za prihvatanje našeg predloga obračuna plata, kojim bi one postale ne samo veće, nego i pravednije. I najvažnije, bićemo uvek i svuda solidarni sa svim kolegama, pomagaćemo jedni drugima, stajaćemo jedni iza drugih i jedni pored drugih, jer to je osnovni smisao sindikalizma. Trudiću se da budem predsednik koji ne sedi u kancelariji, već je na terenu, tamo gde je u tom trenutku najvažnije. Pozivam vas da mi ne podilazite, da budete otvoreni u kritici mojih postupaka, da iznosite slobodno svoja mišljenja, predloge i sugestije, ali i da mi pružate javnu i snažnu podršku sve dok stojite iza današnje odluke da treba da budem predsednik sindikata. Nadam se da ću ispuniti vaša očekivanja.

Kongres NSPRS je danas izabrao i nov sastav Glavnog odbora, kao i članove Nadzornog i Statutarnog odbora.

Kongres NSPRS je održan u beogradskom hotelu Šumadija. U radu je učestvovalo 46 delegata iz 22 upravna okruga, uključujuči i kosovskomitrovački.

Među gostima su bili poznati srpski sociolozi Zoran Gavrilović i Ivan Živkov, Nikola Tamburkovski iz Solidariti centra, kao i predstavnici većeg broja advokatskih kancelarija koje zastupaju Sindikat i negove članove u brojnim postupcima pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Obraćanje Dušana Kokota delegatima kongresa (skraćeni snimak)