Лого

Od 1. septembra bez ocena u es-dnevnku

12 K
јун 24, 2024

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) odlučili su da u sledećoj školskoj godini ne upisuju ocene u es-dnevnik sve dok se ne usvoje propisi koji bi trebalo da dovedu do smanjenja nasilja u školama.

Ova akcija, koju nazivamo „beli štrajk“ je mera samoodbrane nastavnika u situaciji kada ih propisi i nadležne institucije ne štite dovoljno od nabujalog nasilja.

Ocene su najčešći povod verbalnog i fizičkog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju pa ćemo ih ukinuti dok ne budemo zaštićeni na bolji način.

A bolji način vidimo u prihvatanju predloga koje smo uputili Ministarstvu prosvete još 2022. godine, nakon nasilja nad koleginicom u Trsteniku.

Od tada tražimo izmenu Krivičnog zakonika, odnosno definisanje novih krivičnih dela i sankcija u vezi s nasiljem u školi, uvođenje suspenzije s nastave učenika koji ponavljaju negativno ponašanje, i ukidanje anonimnih prijava prosvetnim inspekcijama.

Zahtevane izmene Krivičnog zakonika su najavljene, ali tek krajem godine. Nema potrebe za tolikim otezanjem kada je u pitanju urgentni problem kao što je nasilje u školama. Videli smo na primeru ekspresne izmene Zakona o lokalnim izborima kako vlast može brzo da izmeni zakon, kada to zaista želi.

Suspenzija učenika iz nastave je nakon našeg zahteva uvrštena u propise, ali na takav način da je u praksi ili nesprovodiva ili više na teret nastavnika, nego suspendovanog učenika, što treba promeniti.

Ukidanje anonimih prijava prosvetnoj inspekciji je ukidanje pritiska na nastavnike zbog ocena kojima učenici i roditelji nisu zadovoljni. Prosvetna inspekcija mora znati ko je prijavljivač i imati mogućnost da ne sprovodi postupak ako se radi o učestalom prijavljivanju istog nastavnika od strane istog lica ili o prijavljivanju nastavnika koji je već višestruko kontrolisan, bez utvrđenih nepravilnosti u njegovom radu.

Tek kada ova tri predloga budu prihvaćena i u potpunosti implementirana u propise, ocene će ponovo biti upisivane u es-dnevnik.

Pozivamo sve nastavnike da se pridruže akciji „beli štrajk“ od 1. septembra, kako bismo se efikasnije samozaštitili od nasilja, i da bismo izvršili snažan pritisak na donosioce odluka da nas zaštite odgovarajućim izmenama propisa.

Očekujemo podršku i najšire javnosti, koja nesumnjivo želi da škole ponovo budu mirna i bezbedna mesta za sve.