Лого

Učinite deci umesto cecama, micama i breskvicama

1.5 K
јул 12, 2024

Širom Srbije postoje vrtići i jaslice u kojima ne postoji adekvatna klimatizacija prostora u kojem borave deca i zaposleni. To naročito dolazi do izražaja kada su  dnevne temperature iznad 35 stepeni, što je sve češći slučaj poslednjih godina, kao i ovih dana. U takvim periodima pojedina deca borave u bukvalno nehumanim uslovima.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) apeluje na nadležne organe, a to su pre svega lokalne samouprave, da hitno klimatizuju sve prostore za boravak najmlađih sugrađana i onih koji brinu o njima. Dovoljno sredstva za to sigurno ima, a ako nisu predviđena budžetom za ovu godinu, mogu se preusmeriti ona namenjena kiču i estradi tokom raznih letnjih manifestacija. Učinite deci umesto cecama, micama i breskvicama.

Pozivamo i Vladu Srbije da razmotri ovaj problem koji će se zbog globalnog otopljavanja ponavljati svake godine. Ukoliko lokalne samouprave ne mogu da obezbede humane uslove za prihvat dece predškolskog uzrasta tokom letnjih meseci, Vlada bi trebalo da propiše pravo roditelja na izostanak s posla i boravak s decom kod kuće, u situacijama kada Republički hidrometeorološki zavod objavi crveni meteo-alarm za neko područje.