Logo

SVETOSAVSKA ČESTITKA MINISTRU PROSVETE

164
februar 20, 2023

Poštovani ministre,

Danas, kada se ponovo sećamo prvog srpskog prosvetitelja i puta kojim smo pre mnogo vekova krenuli, moramo Vas, kao današnjeg prvog čoveka obrazovanja pitati – kojim prošlogodišnjim rezultatom se, kao ministar, najviše ponosite?

Da li je to rešavanje problema nasilja u školama, jer znamo šta smo sve videli i doživeli? Da li je to uvećanje nezakonito definisane zarade, obzirom da je inflacija duplo veća od planiranog povećanja osnovice? Smatrate li uspehom to što ste „predosetili“ da će Vrhovni kasacioni sud preinačiti donetu odluku u postupcima regresa i toplog obroka? Raduje li Vas koleginica iz Uba koja zarađuje minimalac već 15 godina, a koja sada treba da, u roku od tri meseca, plati troškove suđenja u visini preko 210 hiljada dinara, jer se sud „predomislio“? Raduje li Vas uspeh koji ste postigli potpisivanjem aneksa Posebnog kolektivnog ugovora? Na sva zvona ste objavili kako će zaposleni koji postane roditelj dobiti pomoć u visini jedne zarade, izbegavajući pritom da napomenete da ste brisali pravo trudnice na održavanje trudnoće, odnosno pravo na jednu zaradu nakon 3 meseca bolovanja u kontinuitetu? Posebno Vas pitamo, smatrate li uspehom to što je u PKU uneto pravo zaposlenih da se bolovanje nastalo usled malignog oboljenja plaća u iznosu od 100% zarade? Pitamo jer je to pravo trajalo samo mesec dana (dok zaposlenog plaća poslodavac), a već od narednog meseca je vraćeno na 65% zarade? Da li verujete da srpsko zdravstvo rešava problem malignih oboljenja za mesec dana, ili se samo malo šalite sa zaposlenima? Ako je šala i nije nešto zanimljiva.

Možda smatrate uspehom to što nijedan bahati direktor koji svakodnevno krši zakone nije razrešen, dok su razrešenja stigla za one koji nisu politički podobni? Raduje li Vas što niste uspeli da organizujete ispite za licencu, ali ste uspeli da zbog toga kaznite uspešne direktore izostankom rešenja o novom imenovanju? Raduje li Vas, obzirom da nismo čuli da ste se oglasili, medijski linč koji trpi direktor javne škole koji danas u školi obeležava prosvetiteljski značaj Svetog Save, dok je svetovni deo ostavljen za crkvu? Raduje li Vas što nastavnici koji su proglašeni za „Edukatora godine“ nisu dovoljno dobri kandidati da dobiju rešenje na neodređeno, jer partijski kadrovi su bolji i od toga? Smatrate li uspehom što postoje kriterijumi za proglašenje tehnološkog viška, dok prijem u radni odnos zavisi od političke volje? Raduje li Vas gomila nejasnoća koje prate završne i maturske ispite? Možda sjajni rezultati na međunarodnim testiranjima i položaj ovdašnjih univerziteta na međunarodnim listama?

Mogli bi ovako do sledećeg januara ali ne želimo da Vam kvarimo današnji obilazak neke škole i isticanje „sjajnih“ rezultata koje je sistem obrazovanja ostvario poslednje godine. Sa nestrpljenjem očekujemo da čujemo čime se to najviše ponosite.

Beograd, 27.01.2023.god.

Dušan Kokot

2023-01-27-Svetosavska-cestitka-ministru-prosvete