Лого

Предложене измене закона иду на штету просветних радника

317
април 24, 2023

Након прошлогодишњег скандала  у Трстенику, када је измицање столице наставници од стране ученика изазвало оправдани револт запослених у образовању, и због притиска јавности које је путем друштвених мрежа видело тај инцидент, надлежни државни органи су најавили измене Закона о основама система образовања и васпитања, у циљу повећања безбедности у школама.

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) је тим поводом 12. децембра 2022. године упутио Министарству просвете предлог пожељних и корисних измена постојећих прописа. Тај предлог је био резултат дискусије чланова синдиката и њихових колега у зборницама широм Србије.

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) је предложио увођење неколико нивоа суспензије за ученике који понављају негативно понашање. На овај начин штити се право ученика да на часу буду едуковани, право које је сада угрожено понашањем појединаца који ометају наставу, а није могуће да с ње буду удаљени.

Од стране Синдиката предложена је и измена Законика о кривичном поступку, прецизнијим дефинисањем кривичне одговорности за пунолетне ученике, старије малолетнике, и родитеље у случају напада на запосленог у установама образовања.

НСПРС је предложио и да се по угледу на већину ЕУ држава укине могућност неограниченог броја анонимних пријава инспекцијама против наставника, које се у у пракси користе као притисак на њих.

Зашто је Министарство просвете игнорисало ове предлоге Независног синдиката просветних радника Србије и зашто је заједно са својим омиљеним синдикатима питање безбедности у школама усмерило у сасвим другом правцу?

Измене законске регулативе које предлаже Министарство просвете, а о којима се тренутно води јавна расправа, не обезбеђују ни један додатни механизам заштите или унапређења безбедности у школама.

Kаква је корист од увећања новчаних санкција за родитеље преступника? Kаква је корист од тога да оцена из владања улази у укупни просек, када ће већини преступника чак и умањена оцена из владања бити једна од највиших?

Измене закона, које предлаже Министарство уз помоћ својих омиљених синдиката, иду на штету запослених у школама, јер се процедуре компликују и наставни кадар добија додатне административне обавезе, док им безбедност и даље остаје једнако угрожена.

Насиље које запослени у образовању трпе не потиче само од ученика, већ првенствено од власти која не жели ни истински дијалог са синдикатима нити суштинске промене, него увек радије бира шминкање проблема и замајавање јавности.

Ове ставове је на данашњој јавној расправи о изменама и допунама Закона о основама образовања и васпитања у Палати Србија изнео Душан Kокот, председник НСПРС.

Детаљ с данашње јавне расправе у Палати Србија
Душан Kокот на јавној расправи у Палати Србија

Pobeda zaposlenih u ETŠ „Nikola Tesla“ Pančevo

5.4 K
септембар 11, 2024

Nasilje nad nastavnikom već 5. septembra

1.8 K
септембар 6, 2024