Logo

Predložene izmene zakona idu na štetu prosvetnih radnika

319
april 24, 2023

Nakon prošlogodišnjeg skandala  u Trsteniku, kada je izmicanje stolice nastavnici od strane učenika izazvalo opravdani revolt zaposlenih u obrazovanju, i zbog pritiska javnosti koje je putem društvenih mreža videlo taj incident, nadležni državni organi su najavili izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, u cilju povećanja bezbednosti u školama.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je tim povodom 12. decembra 2022. godine uputio Ministarstvu prosvete predlog poželjnih i korisnih izmena postojećih propisa. Taj predlog je bio rezultat diskusije članova sindikata i njihovih kolega u zbornicama širom Srbije.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je predložio uvođenje nekoliko nivoa suspenzije za učenike koji ponavljaju negativno ponašanje. Na ovaj način štiti se pravo učenika da na času budu edukovani, pravo koje je sada ugroženo ponašanjem pojedinaca koji ometaju nastavu, a nije moguće da s nje budu udaljeni.

Od strane Sindikata predložena je i izmena Zakonika o krivičnom postupku, preciznijim definisanjem krivične odgovornosti za punoletne učenike, starije maloletnike, i roditelje u slučaju napada na zaposlenog u ustanovama obrazovanja.

NSPRS je predložio i da se po ugledu na većinu EU država ukine mogućnost neograničenog broja anonimnih prijava inspekcijama protiv nastavnika, koje se u u praksi koriste kao pritisak na njih.

Zašto je Ministarstvo prosvete ignorisalo ove predloge Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije i zašto je zajedno sa svojim omiljenim sindikatima pitanje bezbednosti u školama usmerilo u sasvim drugom pravcu?

Izmene zakonske regulative koje predlaže Ministarstvo prosvete, a o kojima se trenutno vodi javna rasprava, ne obezbeđuju ni jedan dodatni mehanizam zaštite ili unapređenja bezbednosti u školama.

Kakva je korist od uvećanja novčanih sankcija za roditelje prestupnika? Kakva je korist od toga da ocena iz vladanja ulazi u ukupni prosek, kada će većini prestupnika čak i umanjena ocena iz vladanja biti jedna od najviših?

Izmene zakona, koje predlaže Ministarstvo uz pomoć svojih omiljenih sindikata, idu na štetu zaposlenih u školama, jer se procedure komplikuju i nastavni kadar dobija dodatne administrativne obaveze, dok im bezbednost i dalje ostaje jednako ugrožena.

Nasilje koje zaposleni u obrazovanju trpe ne potiče samo od učenika, već prvenstveno od vlasti koja ne želi ni istinski dijalog sa sindikatima niti suštinske promene, nego uvek radije bira šminkanje problema i zamajavanje javnosti.

Ove stavove je na današnjoj javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja u Palati Srbija izneo Dušan Kokot, predsednik NSPRS.

Detalj s današnje javne rasprave u Palati Srbija
Dušan Kokot na javnoj raspravi u Palati Srbija