Лого

Важнија је борба за уређено друштво него за мало већу плату

1.3 K
август 29, 2023

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) није учествовао у прошлонедељним разговорима са министром просвете др Славицом Ђукић Дејановић.

Тај састанак је био покушај да се баба нашминка и представи као девојка, при чему не мислимо на ресорну министарку, него на стање у просвети које захтева озбиљне интервенције, а не понуђене козметичке промене.

Репрезентативност синдиката у просвети последњи пут је утврђивана пре петнаест година, а тада утврђено стање није одраз садашње ситуације. У међувремену су настајали нови синдикати, а дешавала се и миграција чланства међу организацијама. Велик је број запослених у систему образовања који су током протеклих петнаест година отишли у пензију, што их искључује из чланства у синдикатима, а значајан је и број новозапослених у том периоду. Све су то разлози због којих је крајње време да се репрезентативност синдиката у просвети поново утврди.

Захтеви које су поједини синдикати прошле недеље изнели министарству просвете за Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) нису прихватљиви јер суштински вређају просветне раднике, занемарујући најважније аспекте њиховог рада, попут безбедности и укупног статуса у друштву, сводећи све њихове проблеме на питање увећања зарада.

Чак и када су зараде у питању, погрешна је њихова фасцинација просечном зарадом у републици, која је узета као репер за захтеве, односно циљ деловања према влади и министарству.

Зараде запослених у образовању дефинисане  су законом и представљају производ цене рада и припадајућег коефицијента. Такав начин обрачуна довео је до тога да запослени са најнижим коефицијентима, попут физичких радника, зараде свега две трећине државног „минималца“, а да запослени са седмим степеном стручне спреме, што је већина наставника, буду закинути за око педесет хиљада динара сваког месеца.

Поражавајуће је да ове чињенице нико из синдиката који се називају репрезентативним није истакао током прошлонедељног разговора са Славицом Ђукић Дејановић, нити у заједничком саопштењу након тог састанка.

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) позива колеге из других синдиката да престану да буду снисходљиви према влади, а тиме и саучесници политике која своди запослене у просвети на просјаке који измољавају од власти још неки динар како би ћутали о свим другим, далеко већим проблемима у друштву.

Позивамо запослене у просвети да се удруже у најважнијој борби, оној за уређено друштво и достојанство своје професије, које ће резултирати и бољим зарадама.