Logo

Važnija je borba za uređeno društvo nego za malo veću platu

1.3 K
avgust 29, 2023

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) nije učestvovao u prošlonedeljnim razgovorima sa ministrom prosvete dr Slavicom Đukić Dejanović.

Taj sastanak je bio pokušaj da se baba našminka i predstavi kao devojka, pri čemu ne mislimo na resornu ministarku, nego na stanje u prosveti koje zahteva ozbiljne intervencije, a ne ponuđene kozmetičke promene.

Reprezentativnost sindikata u prosveti poslednji put je utvrđivana pre petnaest godina, a tada utvrđeno stanje nije odraz sadašnje situacije. U međuvremenu su nastajali novi sindikati, a dešavala se i migracija članstva među organizacijama. Velik je broj zaposlenih u sistemu obrazovanja koji su tokom proteklih petnaest godina otišli u penziju, što ih isključuje iz članstva u sindikatima, a značajan je i broj novozaposlenih u tom periodu. Sve su to razlozi zbog kojih je krajnje vreme da se reprezentativnost sindikata u prosveti ponovo utvrdi.

Zahtevi koje su pojedini sindikati prošle nedelje izneli ministarstvu prosvete za Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) nisu prihvatljivi jer suštinski vređaju prosvetne radnike, zanemarujući najvažnije aspekte njihovog rada, poput bezbednosti i ukupnog statusa u društvu, svodeći sve njihove probleme na pitanje uvećanja zarada.

Čak i kada su zarade u pitanju, pogrešna je njihova fascinacija prosečnom zaradom u republici, koja je uzeta kao reper za zahteve, odnosno cilj delovanja prema vladi i ministarstvu.

Zarade zaposlenih u obrazovanju definisane  su zakonom i predstavljaju proizvod cene rada i pripadajućeg koeficijenta. Takav način obračuna doveo je do toga da zaposleni sa najnižim koeficijentima, poput fizičkih radnika, zarade svega dve trećine državnog „minimalca“, a da zaposleni sa sedmim stepenom stručne spreme, što je većina nastavnika, budu zakinuti za oko pedeset hiljada dinara svakog meseca.

Poražavajuće je da ove činjenice niko iz sindikata koji se nazivaju reprezentativnim nije istakao tokom prošlonedeljnog razgovora sa Slavicom Đukić Dejanović, niti u zajedničkom saopštenju nakon tog sastanka.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva kolege iz drugih sindikata da prestanu da budu snishodljivi prema vladi, a time i saučesnici politike koja svodi zaposlene u prosveti na prosjake koji izmoljavaju od vlasti još neki dinar kako bi ćutali o svim drugim, daleko većim problemima u društvu.

Pozivamo zaposlene u prosveti da se udruže u najvažnijoj borbi, onoj za uređeno društvo i dostojanstvo svoje profesije, koje će rezultirati i boljim zaradama.