Лого

Apsurdne tvrdnje Ministarstva prosvete i alanfordovski odgovor direktora Karlovačke gimnazije

1.5 K
новембар 7, 2023

Saopštenje Ministarstva prosvete, povodom ukazivanja Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije na nezakonito postupanje direktora Karlovačke gimnazije, u kojem piše “predstavnici sindikata propustili su priliku da se problem zaposlene nastavnice reši u okviru institucija” je apsurdno, jer da je to tačno, značilo bi da zakonska prava ostvaruju samo nastavnici iza kojih stoji i postupa neki sindikat. Upravo je suprotno, preuzimanje zaposlenih i dopune radnih normi su propisani mehanizmi koji važe za sve škole i sve nastavnike, tako da se nezakonito postupanje direktora i kršenje radnih prava nastavnika ne može pravdati bilo kakvim postupkom ili izostankom postupka sindikata.

Radne grupe i podgrupe koje spominje ministarstvo su po svojoj suštini korektivni organi koji „prate i kontrolišu“ sprovođenje propisa, a ne oni koji daju prethodnu saglasnost direktorima za preuzimanje zaposlenih.

Odgovor direktora Karlovačke gimnazije Branka Stojkova oštećenoj nastavnici Jeleni Petrović koji se završava rečenicom “da bi Karlovačka gimnazija zakonito postupala potrebno je da saglasnost pribavite u Školskoj upravi Novi Sad od radne podgrupe” je u duhu Alan Ford stripova. Branko Stojkov očigledno smatra da mu za zakonit rad treba nečija saglasnost, a inače može da radi šta god poželi. Žalosno je što osoba koja tako nešto može da napiše rukovodi jednom od uglednijih škola u državi.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) će principijeno štititi prava zaposlenih i dosledno insistirati na zakonitom radu svih ustanova u sistemu obrazovanja.

Povezana vest: