Лого

Obustava jedinstva sa sindikalnim amaterizmom

7.4 K
септембар 12, 2024

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) ne organizuje i ne učestvuje u jednodnevnom štrajku – obustavi nastave u školama 16. septembra 2024. godine. Toga dana članovi NSPRS će sprovesti akciju obustave jedinstva s diletantima i amaterima u rukovodstvima takozvanih reprezentativnih sindikata.

16. septembra, u zbornicama širom Srbije, svojim kolegama prenećemo sledeću poruku:

Da li znate zašto je naš slogan „konačno sindikat“?

Zato što su sindikati koji su doskoro jedini govorili u ime prosvetnih radnika, ovi koje vlast neguje kao reprezentativne i plaća ih iz budžeta, pokazali da su im sve akcije prethodnih godina bile bez smisla i bez rezultata, da su im zahtevi diletantski, a nastupi u javnosti smušeni, često i sramotni, dok se položaj zaposlenih sve više pogoršavao.

Zbog „reprezentativnih“ sindikata sve je manje interesovanje za sindikalnu borbu u školama. Zbog „reprezentativnih“ sindikata je značajno porastao broj ljudi koji nastavnike doživljavaju kao neradnike koji samo kukaju zbog malih plata. Zbog „reprezentativnih“ sindikata nas vlast godinama vuče za nos, sada bi se moglo reći i da nas magarči.

Dug je niz razloga zbog kojih ne prihvatamo jedinstvo s takvima i zbog kojih gradimo sasvim drugačiju sindikalnu organizaciju, sasvim drugačiji pristup kolegama, vlastima, javnosti…

Vreme je za promene, i to velike!

Kvalitetni i održivi zahtevi umesto amaterskog blamiranja pred Vladom i javnošću

12. oktobra 2023. godine „reprezentativni“ sindikati potpisali su Protokol sa Vladom Srbije. Sadržaj tog dokumenta je sraman jer mu je prvi deo pohvala vlasti koja je tada ulazila u izbornu kampanju, a drugi deo su mu loše formulisani zahtevi koje su „reprezentativni“ sindikati izneli, a Vlada prihvatila u formi obećanja.

Konkretno, „reprezentativni“ sindikati su zahtevali, a Vlada Srbije je obećala da će se januara 2025. godine početna zarada zaposlenog sa VII stepenom stručne spreme izjednačiti sa prosečnom zaradom u državi. NSPRS je tada zauzeo stav da su ti zahtevi-obećanja iz Protokola suštinski pogrešni, a i nejasno formulisani. Evo zašto:

Prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada iznosila je 95.804 dinara. Sadašnja početna zarada zaposlenog u školi sa VII stepenom stručnosti iznosi 86.681 dinar. Da bi se početna zarada januara 2025. usaglasila sa poslednjim objavljenim prosekom, bilo je potrebno uvećanje osnovice od 10.6%. Vlada je najavila dvocifreno povećanje, a na sastanku s „reprezentativnim“ sindikatima precizirala je da se radi o 12%. To znači da će januarska osnovna plata zaposlenog sa VII stepenom stručnosti iznositi 97.070 dinara i na taj način će biti ispunjen zahtev-obećanje iz Protokola. Da li je to zarada koja zadovoljava zaposlene u ustanovama obrazovanja? Ako jeste, čemu onda štrajk? Ako nije, zašto je to traženo od Vlade i potpisano od strane „reprezentativnih“ sindikata?

Jasno je da bi ispunjenje sadašnjih zahteva „reprezentativnih“ sindikata ostavilo prosvetne radnike krajem sledeće godine na oko 200 evra ispod očekivanog proseka. Od takvih amaterskih predloga i loših rešenja se moramo braniti, umesto da ih podržavamo.

NSPRS je 2023. godine objavio svoj predlog izmene načina obračuna zarade zaposlenih u obrazovanju. Za razliku od zahteva „reprezentativnih“ sindikata, taj predlog je jednostavan, pravedan i održiv.

Po njemu, osnovica bi bila državni „minimalac“, a zarada zaposlenog sa VII stepenom bila bi proizvod „minimalca“ i koeficijenta 2,3 uz uvećanje na ime regresa i toplog obroka. To znači da bi početna plata zaposlenog sa VII stepenom stručnosti sledeće godine iznosila 123.260 dinara, plus naknada za regres i topli obrok u visini od 10.718 dinara.

Bili smo na ulici u decembru 2023. godine, i u maju ove godine, a u više navrata smo sprovodili štrajkove upozorenja. Mi ne bežimo od borbe. I ubuduće ćemo podržavati svaki smislen zahtev i svaku smislenu akciju zaposlenih u prosveti, ali nećemo više pružati podršku amaterskom ponašanju, loše formulisanim zahtevima i besmislenim akcijama takozvanih reprezentativnih sindikata.

Optužiće nas zbog toga da razbijamo jedinstvo. Naš odgovor je da se do uspeha dolazi znanjem, dobrom organizacijom, profesionalizmom u radu, odlučnošću i istrajnošću, a ne jedinstvom oko dokazano neuspešnog načina rada i razmišljanja. Zato 16. septembra jednom za svagda obustavljamo jedinstvo sa sindikalnim amaterizmom.

Pozivamo sve zaposlene u školama da se pridruže „belom štrajku“ i kvalitetnom formulisanom predlogu za obračun zarada u prosveti.

Pobeda zaposlenih u ETŠ „Nikola Tesla“ Pančevo

5.4 K
септембар 11, 2024

Nasilje nad nastavnikom već 5. septembra

1.8 K
септембар 6, 2024