Лого

Ђукић Дејановић да покаже одговорност и преузме иницијативу

2 K
јул 26, 2023

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) позива Славицу Ђукић Дејановић, новоизабрану министарку просвете, да покаже одговорност на својој новој функцији тако што ће уважити захтеве просветних радника које су њени претходници игнорисали.

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) је још прошле године предложио да се изменом сета просветних и других закона унапреди безбедност у школама, али су ти захтеви игнорисани, чак и након трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду.

Захтеви су да се омогући суспензија ученика из наставе ако понављају недолично понашање, да се спречи злоупотеба анонимних пријава просветној инспекцији, и да се дефинишу посебна кривична дела и одговарајуће санкције за насиље у школи.

Ђукић Дејановић посебно позивамо да преузме иницијативу и хитно започне преговоре с Министарством финансија, како се не би догодило да и наредне године државни буџет суспендује права просветних радника дефинисана Посебним колективним уговором.

Последњих осам година просветни радници су били ускраћени за исплату појединих накнада предвиђених Посебним колективним уговором, тако што закони о буџету нису предвиђали средства за испуњење тих уговорних обавеза.

Да се ради о недопустивој пракси установила је и Републичка агенција за мирно решавање радних спорова у марту ове године, када је позвала све надлежне органе да се приликом рада на државном буџету за 2024. годину доследно придржавају одредаба Посебног колективног уговора за запослене у основним и средњим школама и домовима ученика.

Препорука државне агенције за мирно решавање радних спорова