Logo

Đukić Dejanović da pokaže odgovornost i preuzme inicijativu

2 K
jul 26, 2023

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva Slavicu Đukić Dejanović, novoizabranu ministarku prosvete, da pokaže odgovornost na svojoj novoj funkciji tako što će uvažiti zahteve prosvetnih radnika koje su njeni prethodnici ignorisali.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) je još prošle godine predložio da se izmenom seta prosvetnih i drugih zakona unapredi bezbednost u školama, ali su ti zahtevi ignorisani, čak i nakon tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Zahtevi su da se omogući suspenzija učenika iz nastave ako ponavljaju nedolično ponašanje, da se spreči zloupoteba anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji, i da se definišu posebna krivična dela i odgovarajuće sankcije za nasilje u školi.

Đukić Dejanović posebno pozivamo da preuzme inicijativu i hitno započne pregovore s Ministarstvom finansija, kako se ne bi dogodilo da i naredne godine državni budžet suspenduje prava prosvetnih radnika definisana Posebnim kolektivnim ugovorom.

Poslednjih osam godina prosvetni radnici su bili uskraćeni za isplatu pojedinih naknada predviđenih Posebnim kolektivnim ugovorom, tako što zakoni o budžetu nisu predviđali sredstva za ispunjenje tih ugovornih obaveza.

Da se radi o nedopustivoj praksi ustanovila je i Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova u martu ove godine, kada je pozvala sve nadležne organe da se prilikom rada na državnom budžetu za 2024. godinu dosledno pridržavaju odredaba Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Preporuka državne agencije za mirno rešavanje radnih sporova