Лого

“Reprezentativni” sindikati u predizbornoj kampanji naprednjaka i socijalista

2.5 K
октобар 11, 2023

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) ne prihvata Protokol koji će potpisati Vlada Republike Srbije i “reprezentativni” sindikati prosvete.

Takozvani reprezentativni sindikati u prosveti prihvatili su juče neobavezujući dokument koji je po svom sadržaju mešavina krajnje neukusnog hvalisanja dosadašnjim „uspesima“ Vlade Republike Srbije i skupa novih, ispraznih, predizbornih obećanja vladajuće koalicije.

Na taj način, “reprezentativni” sindikati prosvete uključili su se u predizbornu kampanju naprednjaka i socijalista, što je nedopustivo.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva sve zaposlene u sistemu obrazovanja da nakon ovog sramotnog postupka napuste jalove sindikalne organizacije i njihove korumpirane lidere i da se organizuju i deluju na profesionalan i odgovoran način, onako kako to rade sindikati u modernim, demokratskim društvima.

“Reprezentativni” sindikati su po ko zna koji put pokazali da nisu sposobni da se izbore za interese onih koje navodno zastupaju, ali da mogu da im nanesu veliku štetu. Zbog njih danas čitamo naslove poput “prosvetari prihvatili predlog Vlade Srbije”, koji su i netačni i uvredljivi. Predlog Vlade prihvatila je samo mala grupa sindikalnih lidera, odavno odrođenih od zaposlenih u prosveti. Velika većina prosvetnih radnika je nezadovoljna onim što je do sada uradila državna Vlada, kao i njenim sadašnjim obećanjima, i ne podržava Protokol koji je usaglasila sa takozvanim reprezentativnim sindikatima.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva medije da kada izveštavaju o “reprezentativnim” sindikatima prosvete uvek napomenu da njihova reprezentativnost nije utvrđivana niti proveravana punih petnaest godina, kao i da pojedine sindikate vode dugogodišnji penzioneri, koji po elementarnoj logici ne mogu da budu na čelu organizacija zaposlenih.