Logo

Naše pobede

Kako smo se borili i izborili za prava prosvetnih radnika

Kolektivni ugovor u Predškolskoj ustanovi u Somboru

Posle 17 godina, kada je potpisan pojedinačni ugovor kojim su regulisana prava i obaveze zaposlenih u Predškolskoj ustanovi „Vera Gucunja“, prava i obaveze radnika su od 27. avgusta 2015. godine regulisana novim kolektivnim ugovorom. Ugovor je u ime Grada Sombora kao osnivača potpisao gradonačelnik Saša Todorović, u ime poslodavca Aleksandra Perović, direktorka vrtića i u ime zaposlenih Vesna Krstić, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) – PU Vera Gucunja Sombor.

Predstavnici Grada, PU „Vera Gucunja“ i Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, PU „Vera Gucunja“ Sombor, posle dugih pregovora, potpisali Kolektivni ugovor, koji je ocenjen kao „maksimum u okviru zakonskih mogućnosti“. Potpisnici su izrazili zadovoljstvo potpisivanjem ovog značajnog akta, a gradonačelnik Todorović je istakao da je reč o „dokumentu koji je bitan za dalje odnose između Predškolske ustanove i grada Sombora.

Vesna Krstić, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine PU „Vera Gucunja“ zahvalila se pregovaračkom timu koji je učestvovao u pregovaranju i izjavila:

„Lično nisam zadovoljna ovim aktom, ali sam zadovoljna time što je urađen maksimalno u odnosu na zakonske mogućnosti. To je najviše što je moglo da se uradi, a zakonske barijere ne dozvoljavaju da za radnike uradimo nešto više. Ugovor potpisujemo na tri godine i očekujem da će i jedinica lokalne samouprave kao osnivač i poslodavac imati sluha da sve što potpišemo i da se ispoštuje.“

„Ovakav odnos osnivača prema ustanovi, kao kolektivu koji broji 200 zaposlenih, mnogo znači, jer doprinosi pozitivnoj atmosferi i donosi jednu vrstu sigurnosti zaposlenima. Poslednji ugovor, koji se tada zvao pojedinačni, potpisan je 1998. godine, i skoro je doživeo punoletstvo. Posle dugih pregovora i razgovora potpisali smo novi kolektivni ugovor čiji je značaj u bližem regulisanju prava radnika u odnosu na Zakon o radu.“ – navela je tada direktorka vrtića Vera Gucunja Aleksandra Perović.

Prve izmene i dopune Kolektivnog ugovora PU „Vera Gucunja“ u Somboru, potpisane su 20. marta 2018. godine, a potpisali su ih Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Sombora – ispred Grada, Aleksandra Perović, direktorka Predškolske ustanove „Vera Gucunja“, Sombor za  poslodavca i Vesna Krstić, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) PU „Vera Gucunja“, Sombor.

Prve izmene i dopune Kolektivnog ugovora PU „Vera Gucunja“ prethodno je,  na 23. sednici,  prihvatila Skupština grada Sombora.

Izmene su implicirane stupanjem na snagu Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama obrazovanja čiji je osnivač  Republika Srbija, Autonomna pokrajina i lokalne samouprave. Izmenama i dopunama,  Kolektivni ugovor PU „Vera Gucunja“ je usaglašen sa gradskim  kolektivnim ugovorom.

Izmene se odnose na regulisanje prava zaposlenih po pitanju neplaćenog odsustva, sopstvenih prihoda, nadoknade troškova, solidarnih pomoći, jubilarnih nagrada i sindikalnih pitanja.

Nastavljamo da unapređujemo položaj zaposlenih u predškolstvu, kako u Somboru, tako i širom zemlje gde su članovi NSPRS.

Ugled i čast prosvetnih radnika – Pravda konačno stigla!

Branimo ugled i dostojanstvo, prvo kroz naplatu neisplaćenih nadoknada, a onda i protiv uvreda pa makar i od Ministra prosvete.

Pročitaj više

Godine koje (ni)su pojeli putni troškovi

Borimo se i kad drugi odustanu. Fortis fortuna adiuvat!

Pročitaj više

Epilog sindikalne borbe u Senti

Putni trošak za sve - tužba, protest, presuda, štrajk upozorenja, pobeda!

Pročitaj više