Лого

Наше победе

Како смо се борили и изборили за права просветних радника

Колективни уговор у Предшколској установи у Сомбору

После 17 година, када је потписан појединачни уговор којим су регулисана права и обавезе запослених у Предшколској установи „Вера Гуцуња“, права и обавезе радника су од 27. августа 2015. године регулисана новим колективним уговором. Уговор је у име Града Сомбора као оснивача потписао градоначелник Саша Тодоровић, у име послодавца Александра Перовић, директорка вртића и у име запослених Весна Kрстић, председник Независног синдиката просветних радника Војводине (НСПРВ) – ПУ Вера Гуцуња Сомбор.

Представници Града, ПУ „Вера Гуцуња“ и Независног синдиката просветних радника Војводине, ПУ „Вера Гуцуња“ Сомбор, после дугих преговора, потписали Kолективни уговор, који је оцењен као „максимум у оквиру законских могућности“. Потписници су изразили задовољство потписивањем овог значајног акта, а градоначелник Тодоровић је истакао да је реч о „документу који је битан за даље односе између Предшколске установе и града Сомбора.

Весна Kрстић, председник Независног синдиката просветних радника Војводине ПУ „Вера Гуцуња“ захвалила се преговарачком тиму који је учествовао у преговарању и изјавила:

„Лично нисам задовољна овим актом, али сам задовољна тиме што је урађен максимално у односу на законске могућности. То је највише што је могло да се уради, а законске баријере не дозвољавају да за раднике урадимо нешто више. Уговор потписујемо на три године и очекујем да ће и јединица локалне самоуправе као оснивач и послодавац имати слуха да све што потпишемо и да се испоштује.“

„Овакав однос оснивача према установи, као колективу који броји 200 запослених, много значи, јер доприноси позитивној атмосфери и доноси једну врсту сигурности запосленима. Последњи уговор, који се тада звао појединачни, потписан је 1998. године, и скоро је доживео пунолетство. После дугих преговора и разговора потписали смо нови колективни уговор чији је значај у ближем регулисању права радника у односу на Закон о раду.“ – навела је тада директорка вртића Вера Гуцуња Александра Перовић.

Прве измене и допуне Колективног уговора ПУ „Вера Гуцуња“ у Сомбору, потписане су 20. марта 2018. године, а потписали су их Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора – испред Града, Александра Перовић, директорка Предшколске установе „Вера Гуцуња“, Сомбор за  послодавца и Весна Крстић, председник Независног синдиката просветних радника Војводине (НСПРВ) ПУ „Вера Гуцуња“, Сомбор.

Прве измене и допуне Колективног уговора ПУ „Вера Гуцуња“ претходно је,  на 23. седници,  прихватила Скупштина града Сомбора.

Измене су имплициране ступањем на снагу Посебног колективног уговора за запослене у установама образовања чији је оснивач  Република Србија, Аутономна покрајина и локалне самоуправе. Изменама и допунама,  Колективни уговор ПУ „Вера Гуцуња“ је усаглашен са градским  колективним уговором.

Измене се односе на регулисање права запослених по питању неплаћеног одсуства, сопствених прихода, надокнаде трошкова, солидарних помоћи, јубиларних награда и синдикалних питања.

Настављамо да унапређујемо положај запослених у предшколству, како у Сомбору, тако и широм земље где су чланови НСПРС.

Углед и част просветних радника – Правда коначно стигла!

Бранимо углед и достојанство, прво кроз наплату неисплаћених надокнада, а онда и против увреда па макар и од Министра просвете.

Прочитај више

Године које (ни)су појели путни трошкови

Боримо се и кад други одустану. Fortis fortuna adiuvat!

Прочитај више

Епилог синдикалне борбе у Сенти

Путни трошак за све - тужба, протест, пресуда, штрајк упозорења, победа!

Прочитај више