Лого

Kокот: Ништа се није променило у систему образовања од 3. маја до данас

2.1 K
август 21, 2023

Душан Kокот, председник Независног синдиката просветних радника Србије (НСПРС), говорећи о Смерницама за организацију и реализацију образовно-васпитног рада у 2023/24. које је Министарство просвете упутило школама, истакао је да се ништа није променило у систему образовања од трагедије 3. маја до данас.

  • Држава није променила ни један закон, ни један пропис, а све што пише у добијеним смерницама већ постоји у Закону о основама система образовања и васпитања – изјавио је Kокот гостујући у емисији Нови Дан телевизије Н1.

Он је оценио да добијене смернице носе поруку „да је систем супер и да му никакве промене нису потребне, само наставници треба да раде боље“, што је далеко од истине. Сматра и да су те смернице „паучина која треба да сакрије суштину, а суштина је да је власт неспособна да се ухвати у коштац с проблемима“.

Говорећи о дефициту стручних кадрова у настави, Kокот је подсетио да је деценијама толерисано запошљавање по политичкој подобности, да је затим годинама спречавано ново запошљавање, да су наставници исподпросечно плаћени што је довело до одлива квалитетног кадра на друге послове, и да је укупна репутација наставника у друштву на ниском нивоу па никога не привлачи да се тиме бави. На решењу тог проблема мора се темељно и дугорочно радити, држава треба да промовише образовање и стимулише будуће образовне кадрове, а то се не дешава, него нам се нуде инстант решења, у виду ангажовања особа са средњом стручном спремом – закључио је Kокот.

Скраћени снимак гостовања Душана Kокота у емисији Нови дан телевизије Н1