Logo

Kokot: Ništa se nije promenilo u sistemu obrazovanja od 3. maja do danas

2.3 K
avgust 21, 2023

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS), govoreći o Smernicama za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u 2023/24. koje je Ministarstvo prosvete uputilo školama, istakao je da se ništa nije promenilo u sistemu obrazovanja od tragedije 3. maja do danas.

  • Država nije promenila ni jedan zakon, ni jedan propis, a sve što piše u dobijenim smernicama već postoji u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja – izjavio je Kokot gostujući u emisiji Novi Dan televizije N1.

On je ocenio da dobijene smernice nose poruku „da je sistem super i da mu nikakve promene nisu potrebne, samo nastavnici treba da rade bolje“, što je daleko od istine. Smatra i da su te smernice „paučina koja treba da sakrije suštinu, a suština je da je vlast nesposobna da se uhvati u koštac s problemima“.

Govoreći o deficitu stručnih kadrova u nastavi, Kokot je podsetio da je decenijama tolerisano zapošljavanje po političkoj podobnosti, da je zatim godinama sprečavano novo zapošljavanje, da su nastavnici ispodprosečno plaćeni što je dovelo do odliva kvalitetnog kadra na druge poslove, i da je ukupna reputacija nastavnika u društvu na niskom nivou pa nikoga ne privlači da se time bavi. Na rešenju tog problema mora se temeljno i dugoročno raditi, država treba da promoviše obrazovanje i stimuliše buduće obrazovne kadrove, a to se ne dešava, nego nam se nude instant rešenja, u vidu angažovanja osoba sa srednjom stručnom spremom – zaključio je Kokot.

Skraćeni snimak gostovanja Dušana Kokota u emisiji Novi dan televizije N1