Лого

Наше победе

Како смо се борили и изборили за права просветних радника

Углед и част просветних радника – Правда коначно стигла!

Пре готово 5 година наш Синдикат покренуо је прве поступке за исплату незаконито умањене накнаде зараде за годишњи одмор. Прве пресуде за 2014. годину су одмах прошле на суду и држава је (на почетку мандата Младен Шарчевића) исплатила ускраћену накнаду свим запосленима за поменуту годину.

Одмах након тога Синдикат захтева плаћање закинуте накнаде за 2015. годину. Иако је само месец дана раније прихватила да плати накнаду за 2014. годину, Влада Србије тада одбија да исплати и 2015. годину. Kада је постало јасно да се до закинутог новца може само преко суда наша организација је за све своје чланове организоваола бесплатну правну заштиту и покриће свих трошкова у судским споровима. Прве првостепене пресуде за 2015. годину су дошле брзо након тога.

Након пресуда основних судова Апелациони суд у Новом Саду преиначује пресуду и доноси решење у корист школе. Истог дана када је суд донео такву пресуду тадашњи министар Младен Шарчевић послао је циркуларни маил свим установама, а у додатку маила прослеђена је и ова пресуда, БЕЗ ЗАШТИТЕ било код личног податка тужиоца.

Посебан скандал је да је та пресуда стигла на адресе школа пре него што ју је и тужиоц добио. Наравно, мотив је био притисак на људе који су се спремали за тужбе, али и на оне који су до тада тужили.

На ту пресуду смо уложили захтев за ревизијски поступак пред Врховним касационим судом и он је неколико месеци касније оборио пресуду Апелације из Новог Сада и донео коначну одлуку у тим споровима. Kолегиница која је прва покренула поступак преко Синдиката, као и сви остали запослени који су тужили (осим људи у Шапцу, али то је посебна прича) добили су закинути новац.

Одмах након што је Младен Шарчевић (без заштите података) послао пресуду школама, Синдикат је покренуо поступак пред Повереником за заштиту података о личности и надлежни орган је у отвореном поступку утврдио НЕЗАKОНИТО поступање Младена Шарчевића и министарства просвете. Добијено решење Повереника био је основ за тужбу за накнаду штете због повреде угледа и части и тај поступак је ових дана окончан. Kолегиница која је поступак покренула добила је извршну пресуду у своју корист.

Ова прича је само једна у низу из које је јасно да се организовано и плански може до резултата.

Душан Кокот

Године које (ни)су појели путни трошкови

Боримо се и кад други одустану. Fortis fortuna adiuvat!

Прочитај више

Епилог синдикалне борбе у Сенти

Путни трошак за све - тужба, протест, пресуда, штрајк упозорења, победа!

Прочитај више

Колективни уговор у Предшколској установи у Сомбору

Запослени у предшколским установама заслужују добар колективни уговор са локалном самоуправом.

Прочитај више