Logo

Naši poduhvati

UKIDANJE KOREKCIJE DO MINIMALCA – PLATNI RAZREDI

NAŠ OSNOVNI ZAHTEV JE:

MINIMALNA OSNOVNA ZARADA = NAJNIŽI KOEFICIJENT * OSNOVICA ZARADE

UKIDANJE KOREKCIJE DO MINIMALCA, PA ONDA PLATNI RAZREDI

Ključna stvar je da zarada koja je po zakonu proizvod osnovice i pripadajućeg koeficijenta ni za jednu kategoriju zaposlenih ne bude niža od minimalne zarade.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije zalaže se da se uvedu platni razredi. Ali, da bi uopšte počeli da pričamo o platnim razredima potrebno je rešiti dugogodišnju nepravdu, da ne upotrebimo težu reč – prevaru. Kako drugačije nazvati model koji decenijima postoji u javnom sektoru – „korekcija do minimalne zarade“.

„….Osnovna plata određuje se množenjem osnovice za obračun i isplatu plata sa koeficijentom…“

Danas deo zaposlenih u prosveti, kao i u javnim službama uopšte, ne zarađuje ni minimalnu zaradu. Razlog za to je – kada se koeficijent jednog dela radnika(domari, tetkice, administrativni radnici..) pomnoži sa osnovicom za obračun plata, dobijena plata je manja od minimlane. Onda se primenjuje finansijska alhemija poznata kao „korekcija do minimalne zarade“ i isplaćuje se minimalna zarada.

Ovim se očigledno krši i obesmišljava Zakon o platama u državnim organima i javnim službama koji predviđa da – „…Koeficijent izražava složenost poslova, odgovornost, uslove rada i stručnu spremu….“ Faktički potkradaju se svi zaposleni koji imaju koeficijent iznad minimalnog.

Minimalna zarada već godinama raste procentualno više u odnosu na rast cene rada u obrazovanju. U praksi, kao rezultat nezakonite korekcije, odnosno ugovaranja cene rada ispod minimalne zarade, sve više kategorija zaposlenih u obrazovanju zarađuje “minimalac”. Ti zaposleni narednih godina imaju uvećanje zarade u procentu uvećanja “minimalca”, a ostali zaposleni u visini uvećanja cene rada u obrazovanju.

Ako se taj trend, koji traje već 10 godina – nastavi, 2034. godine će se taj “put stradanja” prosvetnih radnika, kao i svih u javnim lsužbama uopšte, završiti tako što ćemo svi zarađivati minimalnu zaradu.

Novogodišnja (Svetosavska) novčana nagrada za sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama

Nakon godina ignorisanja ovog prava zaposlenih, kao i glasnog ćutanja rukovodstva "reprezentativnih" sindikata, odlučili smo da nešto preduzmemo!

Pročitaj više

Utvrditi kriterijume za prijem u radni odnos!

NSPRS u potpunosti podržava inicijativu za izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i definisanje kriterijuma za prijem u radni odnos

Pročitaj više

Saradnja – Solidarnost – Pobeda

19. juna 2021. godine Sindikat lekara i farmaceuta, Vojni sindikat Srbije i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine potpisali su u Zrenjaninu Sporazum o saradnji i budućem zajedničkom delovanju

Pročitaj više

STOP NASILJU – ZAHTEVI VLADI REPUBLIKE SRBIJE

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva sve zaposlene u prosveti, roditelje i učenike na solidarnost i podršku zahtevima, zbog stanja u društvu i školama, koje se mora hitno i temeljno menjati.

Pročitaj više