Лого

Наши подухвати

СТОП НАСИЉУ – ЗАХТЕВИ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Захтеви Независног синдиката просветних радника Србије (НСПРС) су следећи:

  1. Да се изменом Закона о основама система образовања и васпитања и других прописа којима се регулише та област уведе могућност суспензије ученика с наставе;
  2. Да се изменом Законика о кривичном поступку дефинишу одговарајуће казне за напад на запосленог у установи образовања;
  3. Да се укине могућност анонимних пријава против запослених у образовању.

Ове захтеве, у форми предлога, Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) доставио је Министарству просвете још децембра 2022. године, након једнодневне обуставе наставе 1. децембра 2022. и понављао их је током актуелне јавне расправе о изменама сета просветних закона.

Душан Кокот председник НСПРС на јавној расправи о изменама просветних закона, 24. априла 2023.

Након незапамћеног вишеструког убиства у основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, Главни одбор Независног синдиката просветних радника Србије (НСПРС) донео је одлуку да се обустава рада у школама због угрожене безбедности 4. и 5. маја 2023. године, као и да се одржи простест просветних радника 8. маја 2023. испред Министарства просвете и Владе Републике Србије.

Министарство, на челу с Бранком Ружићем, игнорисало је све предлоге о којима упорно говоримо још од насиља над колегиницом у школи у Трстенику. Након незапамћеног злочина у основној школи „Владислав Рибникар“ наш синдикат као основни и нулти захтев је поставио разрешење министра просвете Бранка Ружића. Након трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар“ у се понео срамотно, изјављујући да „систем није заказао“. Последице његовог министровања су катастрофалне и данас свима очигледне. Зато је смена Бранка Ружића била предуслов за даље разговоре.

Од момента када смо прогласили обуставу рада и изнели захтев за смену министра, притисак на запослене у просвети је био огроман. Циљ тих притисака је био, које спроводе директори и школске управе, је да се трагични догађаји у Основној школи „Владислав Рибникар“ затрпају минутом ћутања, а да се након тога све настави по старом. На то нисмо пристали!

Дан пре одржавања протеста Бранко Ружић поднео је оставку. Нажалост још увек нисмо добили одговор на наше захтеве, и у плану су нове активности, до испуњења захтева.

Гостовање подпредседника НСПРС у дневнику телевизије Нова С, 8. маја 2023. године

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) позива све запослене у просвети, родитеље и ученике на солидарност и подршку захтевима, због стања у друштву и школама, које се мора хитно и темељно мењати.

Утврдити критеријуме за пријем у радни однос!

НСПРС у потпуности подржава иницијативу за измену Закона о основама система образовања и васпитања и дефинисање критеријума за пријем у радни однос

Прочитај више

Новогодишња (Светосавска) новчана награда за све запослене у основним и средњим школама

Након година игнорисања овог права запослених, као и гласног ћутања руководства "репрезентативних" синдиката, одлучили смо да нешто предузмемо!

Прочитај више

Нов начин обрачуна плата у просвети

Суштина НСПРС предлога новог обрачуна плата у просвети је да се за основицу узме минимална зарада прописана од стране државне владе. Тако основна плата ни за једну категорију запослених не би могла да буде нижа од “минималца”.

Прочитај више

Сарадња – Солидарност – Победа

19. јуна 2021. године Синдикат лекара и фармацеута, Војни синдикат Србије и Независни синдикат просветних радника Војводине потписали су у Зрењанину Споразум о сарадњи и будућем заједничком деловању

Прочитај више