Лого

Наши подухвати

СТОП НАСИЉУ – ЗАХТЕВИ ВЛАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Захтеви Независног синдиката просветних радника Србије (НСПРС) су следећи:

  1. Да се изменом Закона о основама система образовања и васпитања и других прописа којима се регулише та област уведе могућност суспензије ученика с наставе;
  2. Да се изменом Законика о кривичном поступку дефинишу одговарајуће казне за напад на запосленог у установи образовања;
  3. Да се укине могућност анонимних пријава против запослених у образовању.

Ове захтеве, у форми предлога, Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) доставио је Министарству просвете још децембра 2022. године, након једнодневне обуставе наставе 1. децембра 2022. и понављао их је током актуелне јавне расправе о изменама сета просветних закона.

Душан Кокот председник НСПРС на јавној расправи о изменама просветних закона, 24. априла 2023.

Након незапамћеног вишеструког убиства у основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, Главни одбор Независног синдиката просветних радника Србије (НСПРС) донео је одлуку да се обустава рада у школама због угрожене безбедности 4. и 5. маја 2023. године, као и да се одржи простест просветних радника 8. маја 2023. испред Министарства просвете и Владе Републике Србије.

Министарство, на челу с Бранком Ружићем, игнорисало је све предлоге о којима упорно говоримо још од насиља над колегиницом у школи у Трстенику. Након незапамћеног злочина у основној школи „Владислав Рибникар“ наш синдикат као основни и нулти захтев је поставио разрешење министра просвете Бранка Ружића. Након трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар“ у се понео срамотно, изјављујући да „систем није заказао“. Последице његовог министровања су катастрофалне и данас свима очигледне. Зато је смена Бранка Ружића била предуслов за даље разговоре.

Од момента када смо прогласили обуставу рада и изнели захтев за смену министра, притисак на запослене у просвети је био огроман. Циљ тих притисака је био, које спроводе директори и школске управе, је да се трагични догађаји у Основној школи „Владислав Рибникар“ затрпају минутом ћутања, а да се након тога све настави по старом. На то нисмо пристали!

Дан пре одржавања протеста Бранко Ружић поднео је оставку. Нажалост још увек нисмо добили одговор на наше захтеве, и у плану су нове активности, до испуњења захтева.

Гостовање подпредседника НСПРС у дневнику телевизије Нова С, 8. маја 2023. године

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) позива све запослене у просвети, родитеље и ученике на солидарност и подршку захтевима, због стања у друштву и школама, које се мора хитно и темељно мењати.

Новогодишња (Светосавска) новчана награда за све запослене у основним и средњим школама

Након година игнорисања овог права запослених, као и гласног ћутања руководства "репрезентативних" синдиката, одлучили смо да нешто предузмемо!

Прочитај више

Утврдити критеријуме за пријем у радни однос!

НСПРС у потпуности подржава иницијативу за измену Закона о основама система образовања и васпитања и дефинисање критеријума за пријем у радни однос

Прочитај више

Сарадња – Солидарност – Победа

19. јуна 2021. године Синдикат лекара и фармацеута, Војни синдикат Србије и Независни синдикат просветних радника Војводине потписали су у Зрењанину Споразум о сарадњи и будућем заједничком деловању

Прочитај више

УКИДАЊЕ КОРЕКЦИЈЕ ДО МИНИМАЛЦА – ПЛАТНИ РАЗРЕДИ

НАШ ОСНОВНИ ЗАХТЕВ ЈЕ: МИНИМАЛНА ОСНОВНА ЗАРАДА = НАЈНИЖИ КОЕФИЦИЈЕНТ * ОСНОВИЦА ЗАРАДЕ

Прочитај више