Logo

Naši poduhvati

STOP NASILJU – ZAHTEVI VLADI REPUBLIKE SRBIJE

Zahtevi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) su sledeći:

  1. Da se izmenom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i drugih propisa kojima se reguliše ta oblast uvede mogućnost suspenzije učenika s nastave;
  2. Da se izmenom Zakonika o krivičnom postupku definišu odgovarajuće kazne za napad na zaposlenog u ustanovi obrazovanja;
  3. Da se ukine mogućnost anonimnih prijava protiv zaposlenih u obrazovanju.

Ove zahteve, u formi predloga, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) dostavio je Ministarstvu prosvete još decembra 2022. godine, nakon jednodnevne obustave nastave 1. decembra 2022. i ponavljao ih je tokom aktuelne javne rasprave o izmenama seta prosvetnih zakona.

Dušan Kokot predsednik NSPRS na javnoj raspravi o izmenama prosvetnih zakona, 24. aprila 2023.

Nakon nezapamćenog višestrukog ubistva u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) doneo je odluku da se obustava rada u školama zbog ugrožene bezbednosti 4. i 5. maja 2023. godine, kao i da se održi prostest prosvetnih radnika 8. maja 2023. ispred Ministarstva prosvete i Vlade Republike Srbije.

Ministarstvo, na čelu s Brankom Ružićem, ignorisalo je sve predloge o kojima uporno govorimo još od nasilja nad koleginicom u školi u Trsteniku. Nakon nezapamćenog zločina u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ naš sindikat kao osnovni i nulti zahtev je postavio razrešenje ministra prosvete Branka Ružića. Nakon tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u se poneo sramotno, izjavljujući da „sistem nije zakazao“. Posledice njegovog ministrovanja su katastrofalne i danas svima očigledne. Zato je smena Branka Ružića bila preduslov za dalje razgovore.

Od momenta kada smo proglasili obustavu rada i izneli zahtev za smenu ministra, pritisak na zaposlene u prosveti je bio ogroman. Cilj tih pritisaka je bio, koje sprovode direktori i školske uprave, je da se tragični događaji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ zatrpaju minutom ćutanja, a da se nakon toga sve nastavi po starom. Na to nismo pristali!

Dan pre održavanja protesta Branko Ružić podneo je ostavku. Nažalost još uvek nismo dobili odgovor na naše zahteve, i u planu su nove aktivnosti, do ispunjenja zahteva.

Gostovanje podpredsednika NSPRS u dnevniku televizije Nova S, 8. maja 2023. godine

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva sve zaposlene u prosveti, roditelje i učenike na solidarnost i podršku zahtevima, zbog stanja u društvu i školama, koje se mora hitno i temeljno menjati.

Utvrditi kriterijume za prijem u radni odnos!

NSPRS u potpunosti podržava inicijativu za izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i definisanje kriterijuma za prijem u radni odnos

Pročitaj više

Novogodišnja (Svetosavska) novčana nagrada za sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama

Nakon godina ignorisanja ovog prava zaposlenih, kao i glasnog ćutanja rukovodstva "reprezentativnih" sindikata, odlučili smo da nešto preduzmemo!

Pročitaj više

Nov način obračuna plata u prosveti

Suština NSPRS predloga novog obračuna plata u prosveti je da se za osnovicu uzme minimalna zarada propisana od strane državne vlade. Tako osnovna plata ni za jednu kategoriju zaposlenih ne bi mogla da bude niža od “minimalca”.

Pročitaj više

Saradnja – Solidarnost – Pobeda

19. juna 2021. godine Sindikat lekara i farmaceuta, Vojni sindikat Srbije i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine potpisali su u Zrenjaninu Sporazum o saradnji i budućem zajedničkom delovanju

Pročitaj više