Logo

Naši poduhvati

STOP NASILJU – ZAHTEVI VLADI REPUBLIKE SRBIJE

Zahtevi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) su sledeći:

  1. Da se izmenom Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i drugih propisa kojima se reguliše ta oblast uvede mogućnost suspenzije učenika s nastave;
  2. Da se izmenom Zakonika o krivičnom postupku definišu odgovarajuće kazne za napad na zaposlenog u ustanovi obrazovanja;
  3. Da se ukine mogućnost anonimnih prijava protiv zaposlenih u obrazovanju.

Ove zahteve, u formi predloga, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) dostavio je Ministarstvu prosvete još decembra 2022. godine, nakon jednodnevne obustave nastave 1. decembra 2022. i ponavljao ih je tokom aktuelne javne rasprave o izmenama seta prosvetnih zakona.

Dušan Kokot predsednik NSPRS na javnoj raspravi o izmenama prosvetnih zakona, 24. aprila 2023.

Nakon nezapamćenog višestrukog ubistva u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, Glavni odbor Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) doneo je odluku da se obustava rada u školama zbog ugrožene bezbednosti 4. i 5. maja 2023. godine, kao i da se održi prostest prosvetnih radnika 8. maja 2023. ispred Ministarstva prosvete i Vlade Republike Srbije.

Ministarstvo, na čelu s Brankom Ružićem, ignorisalo je sve predloge o kojima uporno govorimo još od nasilja nad koleginicom u školi u Trsteniku. Nakon nezapamćenog zločina u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ naš sindikat kao osnovni i nulti zahtev je postavio razrešenje ministra prosvete Branka Ružića. Nakon tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u se poneo sramotno, izjavljujući da „sistem nije zakazao“. Posledice njegovog ministrovanja su katastrofalne i danas svima očigledne. Zato je smena Branka Ružića bila preduslov za dalje razgovore.

Od momenta kada smo proglasili obustavu rada i izneli zahtev za smenu ministra, pritisak na zaposlene u prosveti je bio ogroman. Cilj tih pritisaka je bio, koje sprovode direktori i školske uprave, je da se tragični događaji u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ zatrpaju minutom ćutanja, a da se nakon toga sve nastavi po starom. Na to nismo pristali!

Dan pre održavanja protesta Branko Ružić podneo je ostavku. Nažalost još uvek nismo dobili odgovor na naše zahteve, i u planu su nove aktivnosti, do ispunjenja zahteva.

Gostovanje podpredsednika NSPRS u dnevniku televizije Nova S, 8. maja 2023. godine

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) poziva sve zaposlene u prosveti, roditelje i učenike na solidarnost i podršku zahtevima, zbog stanja u društvu i školama, koje se mora hitno i temeljno menjati.

Novogodišnja (Svetosavska) novčana nagrada za sve zaposlene u osnovnim i srednjim školama

Nakon godina ignorisanja ovog prava zaposlenih, kao i glasnog ćutanja rukovodstva "reprezentativnih" sindikata, odlučili smo da nešto preduzmemo!

Pročitaj više

Utvrditi kriterijume za prijem u radni odnos!

NSPRS u potpunosti podržava inicijativu za izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i definisanje kriterijuma za prijem u radni odnos

Pročitaj više

Saradnja – Solidarnost – Pobeda

19. juna 2021. godine Sindikat lekara i farmaceuta, Vojni sindikat Srbije i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine potpisali su u Zrenjaninu Sporazum o saradnji i budućem zajedničkom delovanju

Pročitaj više

UKIDANJE KOREKCIJE DO MINIMALCA – PLATNI RAZREDI

NAŠ OSNOVNI ZAHTEV JE: MINIMALNA OSNOVNA ZARADA = NAJNIŽI KOEFICIJENT * OSNOVICA ZARADE

Pročitaj više